Erot

Tämä näyttää erot valitun ja nykyisen version kesken tästä sivusta.

Linkki vertailunäkymään

Both sides previous revision Edellinen revisio
Seuraava revisio
Edellinen revisio
lammaswiki:lampaan_ruokinta [2014/12/01 15:17]
niina luotu
lammaswiki:lampaan_ruokinta [2020/05/28 14:40] (nykyinen)
melisaj [Lammas vaatii hyvälaatuisen rehun ja veden]
Rivi 1: Rivi 1:
  
 ======Lampaan ruokinta ====== ​ ======Lampaan ruokinta ====== ​
 +
 +(Artikkelin muokkaaminen on kesken!)
  
 Lammas on pieni märehtijä,​ jonka ravinnon hyödyntäminen perustuu pitkälti pötsissä elävän pieneliöstön toimintaan. Pötsin pieneliöstön avulla lammas pystyy sulattamaan karkearehua,​ kuten heinäkasveja eri muodoissaan. Pienen kokonsa takia lammas ei kuitenkaan ole kovin tehokas kuidun hyväksikäyttäjä,​ vaan tarvitsee lehtevää, hyvin sulavaa rehua. Varsinkin korkeamman tuotannon aikana: lopputiineydessä,​ imetyksessä ja karitsan kasvatuksessa,​ syöntikyky on tuotantoa rajoittava tekijä. Silloin rehuannosta voidaan väkevöittää erilaisilla väki- ja valkuaisrehuilla. Lisäksi ruokintaan kuuluvat märehtijöille tärkeä suola, kivennäis- ja hivenaineet sekä erittäin olennaisena osana hyvälaatuinen vesi.  Lammas on pieni märehtijä,​ jonka ravinnon hyödyntäminen perustuu pitkälti pötsissä elävän pieneliöstön toimintaan. Pötsin pieneliöstön avulla lammas pystyy sulattamaan karkearehua,​ kuten heinäkasveja eri muodoissaan. Pienen kokonsa takia lammas ei kuitenkaan ole kovin tehokas kuidun hyväksikäyttäjä,​ vaan tarvitsee lehtevää, hyvin sulavaa rehua. Varsinkin korkeamman tuotannon aikana: lopputiineydessä,​ imetyksessä ja karitsan kasvatuksessa,​ syöntikyky on tuotantoa rajoittava tekijä. Silloin rehuannosta voidaan väkevöittää erilaisilla väki- ja valkuaisrehuilla. Lisäksi ruokintaan kuuluvat märehtijöille tärkeä suola, kivennäis- ja hivenaineet sekä erittäin olennaisena osana hyvälaatuinen vesi. 
Rivi 12: Rivi 14:
 ==== Lammas vaatii hyvälaatuisen rehun ja veden ====  ==== Lammas vaatii hyvälaatuisen rehun ja veden ==== 
  
-Lammas sairastuu helposti huonolaatuisesta rehusta ja vedestä; lampurin tärkeä tehtävä onkin huolehtia hyvästä rehuhygieniasta niin pellolla kuin lampolan ruokintapöydälläkin. Parhaat rehut varataan korkeaan tuotosvaiheeseen,​ jolloin elimistö on tiukimmillaan ja maittavuudella on suurin merkitys. Varsinkin säilörehun säilönnällinen laatu voi aiheuttaa ikäviä yllätyksiä listerioosin tai klostridioosin muodossa. Vaikka varsinaisia sairastumisia ei tulisikaan, rehun huono laatu näkyy maittavuudessa ja siitä seuraa heikentymistä tuotannossa tai ruokintaperäisiä sairauksia. ​+Lammas sairastuu helposti huonolaatuisesta rehusta ja vedestä; lampurin tärkeä tehtävä onkin huolehtia hyvästä rehuhygieniasta niin pellolla kuin lampolan ruokintapöydälläkin. Parhaat rehut varataan korkeaan tuotosvaiheeseen,​ jolloin elimistö on tiukimmillaan ja maittavuudella on suurin merkitys. Varsinkin säilörehun säilönnällinen laatu voi aiheuttaa ikäviä yllätyksiä listerioosin tai klostridioosin muodossa. Vaikka varsinaisia sairastumisia ei tulisikaan, rehun huono laatu näkyy maittavuudessa ja siitä seuraa heikentymistä tuotannossa tai ruokintaperäisiä sairauksia. [[lammaswiki:​lampaille_haitalliset_tai_myrkylliset_aineet_rehussa_ja_laitumella|Homeisessa rehussa]] voi olla myös hometoksiineja eli homemyrkkyjä. Hometoksiinien aiheuttamia yleisiä oireita ovat ihon ja limakalvojen oireet sekä haavaumat, heikentynyt kasvu ja maidontuotanto,​ vastustuskyvyn heikkeneminen sekä erityisesti ripuli ja muut ruuansulatuskanavan ja pötsin toiminnan häiriöt
  
 Hyvälaatuinen rehu voidaan haaskata myös ruokinnassa. Ilman kunnollisia ruokintapöytiä tai muita vastaavia rehunjakolaitteita rehuhävikki on merkittävää,​ ja laadulliset ongelmat tulevat esiin. Rehun ravitsemuksellinen ja hygieeninen laatu heikkenee, jos rehut jaetaan karsinan lattialle, tai seisovat liian kauan lampaiden edessä. Esimerkiksi pyöröpaalihäkkiä käytettäessä rehu pilaantuu, jos sillä ei ole tarpeeksi syöjiä ympärillä tai karitsat pääsevät häkin sisään sotkemaan sen. Hyvälaatuinen rehu voidaan haaskata myös ruokinnassa. Ilman kunnollisia ruokintapöytiä tai muita vastaavia rehunjakolaitteita rehuhävikki on merkittävää,​ ja laadulliset ongelmat tulevat esiin. Rehun ravitsemuksellinen ja hygieeninen laatu heikkenee, jos rehut jaetaan karsinan lattialle, tai seisovat liian kauan lampaiden edessä. Esimerkiksi pyöröpaalihäkkiä käytettäessä rehu pilaantuu, jos sillä ei ole tarpeeksi syöjiä ympärillä tai karitsat pääsevät häkin sisään sotkemaan sen.

Hyödyllisiä linkkejä
Päivittäjän opas
Lataa itsellesi päivittäjän ohjekirja oheisesta linkistä. Klikkaa linkin päällä hiiren oikeaa ja valitse 'Tallenna nimellä'.