Erot

Tämä näyttää erot valitun ja nykyisen version kesken tästä sivusta.

Linkki vertailunäkymään

Both sides previous revision Edellinen revisio
lammaswiki:potkua_lammaspisnekseen-koulutushanke_pirkanmaalla [2014/10/07 11:09]
niina
lammaswiki:potkua_lammaspisnekseen-koulutushanke_pirkanmaalla [2014/10/07 11:13] (nykyinen)
niina
Rivi 7: Rivi 7:
 Järjestimme intensiivisen ja käytännönläheisiä koulutuspäiviä sisältävän täydennyskoulutuksen neljälle eri kohderyhmälle (lampurit, lampuriksi aikovat, eläinlääkärit ja lomittajat). Koulutuksen tavoitteena oli käsitellä alueemme lammastuotantoa monipuolisesti,​ huomioiden eri kohderyhmien vaihtelevat tarpeet ja toiveet. Tärkein kohderyhmämme olivat tuotantoaan kehittävät lampurit. Asiantuntevien lomittajien saaminen lammastilojen avuksi oli toinen keskeinen ja konkreettinen tavoite. Yhtenä erityisryhmänä mukana koulutuksessa olivat myös lammastiloja hoitavat eläinlääkärit. Laajemmin halusimme tukea alan verkostoitumista ja tuoda kaikille toimijoille näkökulman koko lammasketjun toimintaan. Järjestimme intensiivisen ja käytännönläheisiä koulutuspäiviä sisältävän täydennyskoulutuksen neljälle eri kohderyhmälle (lampurit, lampuriksi aikovat, eläinlääkärit ja lomittajat). Koulutuksen tavoitteena oli käsitellä alueemme lammastuotantoa monipuolisesti,​ huomioiden eri kohderyhmien vaihtelevat tarpeet ja toiveet. Tärkein kohderyhmämme olivat tuotantoaan kehittävät lampurit. Asiantuntevien lomittajien saaminen lammastilojen avuksi oli toinen keskeinen ja konkreettinen tavoite. Yhtenä erityisryhmänä mukana koulutuksessa olivat myös lammastiloja hoitavat eläinlääkärit. Laajemmin halusimme tukea alan verkostoitumista ja tuoda kaikille toimijoille näkökulman koko lammasketjun toimintaan.
  
-Jatkossakin tärkein lammastalouden kehityssuuntaa määräävä tekijä on toiminnan kannattavuus,​ joka perustuu toisaalta karitsanlihan markkinahintaan ja toisaalta lammastilallisen yrittäjätaitoihin. Lammasyrityksen toiminnan kivijalka on lampurin ruokintaosaaminen. Lampaiden ruokinnan perustuminen [[http://​www.karpe.fi/​|laadukkaalle nurmirehulle]] takaa monia asioita sekä eläinten terveydessä että karitsankasvatuksen onnistumisessa. Oikeiden, [[lammaswiki:​paalilaskurin_kaeyttoeohje|mitattujen]] ​rehumäärien ​ja -laatujen jakaminen tietyille eläinryhmille antaa  toiminnalle suunnitelmallisuutta ja mahdollistaa tulosten seurannan ja toiminnan kehittämisen. Hankkeen viimeisimpinä opiskeluaineistoina luotiinkin, tätä silmällä pitäen, lampurin omatoimisen ruokintasuunnittelun avuksi, vapaasti muokattavissa oleva, excel-taulukkopohjainen ruokintalaskuri RuTaLa. Yhteiseksi ajatustenvaihtofoorumiksi RuTaLan käyttäjiä ja kehittäjiä varten perustettiin Facebook-sivustolle RuTaLa –ryhmä, johon kaikki asiasta kiinnostuneet ovat tervetulleita mukaan. Syyskuun lopulla RuTaLaan oli tutustunut ja ryhmään liittynyt seitsemisenkymmentä jäsentä.{{ :​lammaswiki:​rutalalogokuva.jpg?​nolink&​250|}}+Jatkossakin tärkein lammastalouden kehityssuuntaa määräävä tekijä on toiminnan kannattavuus,​ joka perustuu toisaalta karitsanlihan markkinahintaan ja toisaalta lammastilallisen yrittäjätaitoihin. Lammasyrityksen toiminnan kivijalka on lampurin ruokintaosaaminen. Lampaiden ruokinnan perustuminen [[http://​www.karpe.fi/​|laadukkaalle nurmirehulle]] takaa monia asioita sekä eläinten terveydessä että karitsankasvatuksen onnistumisessa. Oikeiden, [[lammaswiki:​paalilaskurin_kaeyttoeohje|mitattujen ​rehumäärien]] ja -laatujen jakaminen tietyille eläinryhmille antaa  toiminnalle suunnitelmallisuutta ja mahdollistaa tulosten seurannan ja toiminnan kehittämisen. Hankkeen viimeisimpinä opiskeluaineistoina luotiinkin, tätä silmällä pitäen, lampurin omatoimisen ruokintasuunnittelun avuksi, vapaasti muokattavissa oleva, excel-taulukkopohjainen ruokintalaskuri RuTaLa. Yhteiseksi ajatustenvaihtofoorumiksi RuTaLan käyttäjiä ja kehittäjiä varten perustettiin ​[[https://​fi-fi.facebook.com|Facebook-sivustolle]]RuTaLa –ryhmä, johon kaikki asiasta kiinnostuneet ovat tervetulleita mukaan. Syyskuun lopulla RuTaLaan oli tutustunut ja ryhmään liittynyt seitsemisenkymmentä jäsentä.{{ :​lammaswiki:​rutalalogokuva.jpg?​nolink&​250|}}
  
 Lammastalouden kehittyminen nojaa jatkossakin vahvasti paitsi lampurien ammattitaitoon myös lammastuotteiden monipuolisuuteen ja jatkojalostuksen mahdollisuuksiin. Eteenpäin katsovat lampurit näkevät lampaansa paitsi [[lammaswiki:​kaasu_pohjaan_risteytyksillae|karitsanlihan]] tuotantoketjun osana myös [[lammaswiki:​lammas_maisemalaiduntajana|maisemien]] puhdistajina ja ylläpitäjinä tai perhe- ja palvelukotien eläiminä. Alalla elää myös toiveita uusista avauksista, kuten ajatus suomenlampaan korkealaatuisen villan hyödyntävästä villakeskuksesta,​ Finnish Wool Centeristä tai näky [[http://​fi.wikipedia.org/​wiki/​Oktoberfest|Oktoberfestin]] valloittamisesta suomalaisella,​ savustetulla lammasmakkaralla. Motivoituneille lammasketjun yrittäjille nämä kaikki ovat saavutettavissa pitkäjänteisellä toiminnan kehittämisellä ja myönteisellä yhteistyöllä. Lammastalouden kehittyminen nojaa jatkossakin vahvasti paitsi lampurien ammattitaitoon myös lammastuotteiden monipuolisuuteen ja jatkojalostuksen mahdollisuuksiin. Eteenpäin katsovat lampurit näkevät lampaansa paitsi [[lammaswiki:​kaasu_pohjaan_risteytyksillae|karitsanlihan]] tuotantoketjun osana myös [[lammaswiki:​lammas_maisemalaiduntajana|maisemien]] puhdistajina ja ylläpitäjinä tai perhe- ja palvelukotien eläiminä. Alalla elää myös toiveita uusista avauksista, kuten ajatus suomenlampaan korkealaatuisen villan hyödyntävästä villakeskuksesta,​ Finnish Wool Centeristä tai näky [[http://​fi.wikipedia.org/​wiki/​Oktoberfest|Oktoberfestin]] valloittamisesta suomalaisella,​ savustetulla lammasmakkaralla. Motivoituneille lammasketjun yrittäjille nämä kaikki ovat saavutettavissa pitkäjänteisellä toiminnan kehittämisellä ja myönteisellä yhteistyöllä.

Hyödyllisiä linkkejä
Päivittäjän opas
Lataa itsellesi päivittäjän ohjekirja oheisesta linkistä. Klikkaa linkin päällä hiiren oikeaa ja valitse 'Tallenna nimellä'.