Erot

Tämä näyttää erot valitun ja nykyisen version kesken tästä sivusta.

Linkki vertailunäkymään

Both sides previous revision Edellinen revisio
Seuraava revisio
Edellinen revisio
lammaswiki:villaketju_kuntoon [2019/04/11 14:43]
irenes [7.1Kerintätyylit]
lammaswiki:villaketju_kuntoon [2019/05/18 14:24] (nykyinen)
irenes [1Suomalainen villa]
Rivi 4: Rivi 4:
 ===== 1 Suomalainen villa ===== ===== 1 Suomalainen villa =====
  
-Suomalainen villa on puhdasta ja ekologista. Se ei saastuta ympäristöä niin kuin mikromuovia sisältävät fleece, Gore-Tex tai softshell tekevät. Näistä tekstiileistä irtoaa muun muassa pesun yhteydessä mikromuovia. Suomessa lainsäädäntö tukee villan ekologisuutta,​ sillä lainsäädäntö on tiukka eläinten ​kohtelussa ​sekä kemikaalien ​käytössä. Suomessa lampaiden ​villa on kemikaaleista puhdasta. Lammastilojen melko pienet koot mahdollistavat lampaiden yksilöllisen hoidon. Lampaita kasvatetaan lihan vuoksi ja villa on sivutuote, jolloin lampaasta saadaan monia hyötyjä.+Suomalainen villa on puhdasta ja ekologista. Se ei saastuta ympäristöä niin kuin mikromuovia sisältävät fleece, Gore-Tex tai softshell tekevät. Näistä tekstiileistä irtoaa muun muassa pesun yhteydessä mikromuovia. Suomessa lainsäädäntö tukee villan ekologisuutta,​ sillä lainsäädäntö on tiukka eläinten ​kohtelusta ​sekä kemikaalien ​käytöstä. Suomessa lampaiden ​villassa ei ole kemikaaleja. Lammastilojen melko pienet koot mahdollistavat lampaiden yksilöllisen hoidon. Lampaita kasvatetaan lihan vuoksi ja villa on sivutuote, jolloin lampaasta saadaan monia hyötyjä.
  
-Villa tuotteena on ympäristöystävällinen sillä siitä valmistettua vaatetta ei tarvitse pestä, vaan tuuletus riittää puhdistukseksi,​ mutta tuotteet voidaan myös pestä. Lisäksi luonnonmateriaali on aina vastuullinen valinta sen ekologisuuden vuoksi. Suomalainen lampaanvilla on luonnollinen ja monipuolinen raaka-aine ja siksi on tärkeää löytää keino, jolla villan arvostusta saataisiin ​nostettua. Se tekisi myös villan tuottamisesta kannattavampaa. Tämä opas pyrkii tuomaan esille keinoja, joilla villasta saataisiin laadukkaampaa ​ja että se vastaisi jatkojalostamoiden kriteereitä.+Villa tuotteena on ympäristöystävällinen sillä siitä valmistettua vaatetta ei tarvitse pestä, vaan tuuletus riittää puhdistukseksi,​ mutta tuotteet voidaan myös pestä. Lisäksi luonnonmateriaali on aina vastuullinen valinta sen ekologisuuden vuoksi. Suomalainen lampaanvilla on luonnollinen ja monipuolinen raaka-aine ja siksi on tärkeää löytää keino, jolla villan arvostusta saataisiin ​kasvatettua. Se tekisi myös villan tuottamisesta kannattavampaa. Tämä opas pyrkii tuomaan esille keinoja, joilla villasta saataisiin ​aiempaa ​laadukkaampaa. Samalla ​se vastaisi ​paremmin ​jatkojalostamoiden kriteereitä.
  
-Alla olevassa taulukossa on esitetty Suomessa käytettävien rotujen villatyypit ja käyttömahdollisuudet. Kaikkien rotujen villoille on käyttöä, sillä jokainen villalaatu sopii johonkin käyttötarkoitukseen. Villaa voi käyttää esimerkiksi tyynyjen ja patjojen sisälle. Tähän sopii hyvin esimerkiksi texel. Jos villasta halutaan teettää lankaa, on siihen valittava samanlaatuista villaa, jotta saadaan tasalaatuista lankaa. Villa sopii myös eristeeksi tai sisustustekstiileihin,​ koska se on palamatonta. Lisäksi villaa voidaan käyttää satuloiden toppaukseen ja moniin erilaisiin vaatteisiin sekä ihohautumien ynnä muiden ​sellaisten ​hoitoon. Hienommista villoista tehdyistä langoista saa muun muassa alusvaatteita ja hieman karkeammista villapaitoja ja oikein karkeista langoista mattoja. Roskavillaa voidaan hyödyntää ​muun muassa ​puutarhoissa juurimattoina.+Alla olevassa taulukossa on esitetty Suomessa käytettävien rotujen villatyypit ja käyttömahdollisuudet. Kaikkien rotujen villoille on käyttöä, sillä jokainen villalaatu sopii johonkin käyttötarkoitukseen. Villaa voi käyttää esimerkiksi tyynyjen ja patjojen sisälle. Tähän sopii hyvin esimerkiksi texel. Jos villasta halutaan teettää lankaa, on siihen valittava samanlaatuista villaa, jotta saadaan tasalaatuista lankaa. Villa sopii myös eristeeksi tai sisustustekstiileihin,​ koska se on palamatonta. Lisäksi villaa voidaan käyttää satuloiden toppaukseen ja moniin erilaisiin vaatteisiin sekä ihohautumien ynnä muiden ​vastaavien ​hoitoon. Hienommista villoista tehdyistä langoista saa muun muassa alusvaatteita ja hieman karkeammista villapaitoja ja oikein karkeista langoista mattoja. Roskavillaa voidaan hyödyntää ​esimerkiksi ​puutarhoissa juurimattoina.
  
-{{ :​lammaswiki:​lammasrodut_taulukko.png?nolink |}} +{{ :​lammaswiki:​lammasrodut.png?nolink |}} 
- +
- +
 ===== 2 Pirtin kehräämö ===== ===== 2 Pirtin kehräämö =====
  
 Pirtin kehräämö on suurin suomalaisen villan jatkojalostaja. Heille tulee vuosittain noin 45 000 kiloa villaa, joista suurin osa on suomenlampaan sekä risteytysrotujen villaa. Villa on keskimäärin keskihienoa. Kehräämö korostaa villan lajittelun tärkeyttä jo kerintävaiheessa sekä siisteyttä kerintäpaikalla. Kuivikevalintoja sekä heinien ja rehujen jakamista on mietittävä tarkkaan. Pirtin kehräämö on suurin suomalaisen villan jatkojalostaja. Heille tulee vuosittain noin 45 000 kiloa villaa, joista suurin osa on suomenlampaan sekä risteytysrotujen villaa. Villa on keskimäärin keskihienoa. Kehräämö korostaa villan lajittelun tärkeyttä jo kerintävaiheessa sekä siisteyttä kerintäpaikalla. Kuivikevalintoja sekä heinien ja rehujen jakamista on mietittävä tarkkaan.
  
-Kriteereinä villalle on+__Villan tulee olla__
-  * Mahdollisimman ​puhdasta +  * mahdollisimman ​puhdasta 
-  * Roskattomuus +  * roskatonta 
-    * Pienet ​yksittäiset roskat eivät haittaa +    * pienet ​yksittäiset roskat eivät haittaa 
-  * Tarpeeksi ​pitkää +  * tarpeeksi ​pitkää 
-    * Minimissään ​5 cm pitkää +    * minimissään ​5 cm pitkää 
-  * Pehmeää +  * pehmeää 
-  * Mielellään ​kiharaa+  * mielellään ​kiharaa
  
 Eniten kysyntää on suomenlampaan villalle ja tarvetta on puhtaalle, pitkäkuituiselle,​ kiharalle sekä pehmeälle villalle. Villatuotteista eniten kysyntää on langoille ja huovutusvilloille. Kehräämöllä autetaan arvioimaan, mitä villasta kannattaa kehrätä. Villaa tulee olla omaeräkehruussa vähintään 20 kiloa jokaista väriä tai laatua. Omaeräkehruulla tarkoitetaan sitä, että villoista kehruutetaan itselle tuotteita. Alla on esitelty hyvät ja kehräykseen kelpaavat villat. Eniten kysyntää on suomenlampaan villalle ja tarvetta on puhtaalle, pitkäkuituiselle,​ kiharalle sekä pehmeälle villalle. Villatuotteista eniten kysyntää on langoille ja huovutusvilloille. Kehräämöllä autetaan arvioimaan, mitä villasta kannattaa kehrätä. Villaa tulee olla omaeräkehruussa vähintään 20 kiloa jokaista väriä tai laatua. Omaeräkehruulla tarkoitetaan sitä, että villoista kehruutetaan itselle tuotteita. Alla on esitelty hyvät ja kehräykseen kelpaavat villat.
Rivi 37: Rivi 35:
 KUVA 3. Valkoinen hyvä villa (Pirtin kehräämö s.a.) KUVA 3. Valkoinen hyvä villa (Pirtin kehräämö s.a.)
  
-Jos kehräämölle päätyy kehruukelvotonta villaa, he toimittavat sen energialaitokselle polttoon ja asiakas joutuu maksamaan tästä jätteenkäsittelymaksun 0,30 €/kg. Asiakas voi myös itse viedä villan pois kehräämöltä. Alla esitelty kelvottomia villoja.+Jos kehräämölle päätyy kehruukelvotonta villaa, he toimittavat sen energialaitokselle polttoon ja asiakas joutuu maksamaan tästä jätteenkäsittelymaksun 0,30 €/kg. Asiakas voi myös itse viedä villan pois kehräämöltä. Alla on esitelty kelvottomia villoja.
    
 {{:​lammaswiki:​huopunut-likainen-hylkyvilla2_pienempi.jpg?​nolink|}} {{:​lammaswiki:​huopunut-likainen-hylkyvilla2_pienempi.jpg?​nolink|}}
Rivi 48: Rivi 46:
 ===== 3 Pienkehrääjät ===== ===== 3 Pienkehrääjät =====
  
-Facebookin kautta Villa- ja kehruumiitti -ryhmässä tehdyn pienen kyselyn ​avulla selvisi, että villassa arvostetaan eniten ​+Facebookin kautta Villa- ja kehruumiitti -ryhmässä tehdyn pienen kyselyn ​mukaan, että villassa arvostetaan eniten ​
   * roskattomuutta   * roskattomuutta
     * pienet roskat eivät haittaa     * pienet roskat eivät haittaa
Rivi 56: Rivi 54:
     * villassa ei ole huopumia, eikä se ole silppua.     * villassa ei ole huopumia, eikä se ole silppua.
  
-Kaikki 20 vastannutta ​käyttävät ​suomalaista villaa muun muassa sen takia, että se koetaan ekologiseksi ja eettiseksi. Suurimmalla osalla on omia lampaita. Villoista tuotetaan lankaa omaan käyttöön sekä myyntiin. ​+Kaikki 20 vastannutta ​käyttää ​suomalaista villaa muun muassa sen takia, että se koetaan ekologiseksi ja eettiseksi. Suurimmalla osalla on omia lampaita. Villoista tuotetaan lankaa omaan käyttöön sekä myyntiin. ​
  
-Toiveiksi ​nousi saada keväällä yhtä hyvää villaa kuin syksyllä ja lisäksi toivottiin löytyvän korkealaatuista suomalaista luomu- tai lähivillasukkalankaa lähikaupasta. Ongelmaksi koetaan rahtikustannukset suurilla määrillä villoja. Sen takia suositaan lähituotantoa.+Toiveiksi ​on saada keväällä yhtä hyvää villaa kuin syksyllä ja lisäksi toivottiin löytyvän korkealaatuista suomalaista luomu- tai lähivillasukkalankaa lähikaupasta. Ongelmaksi koetaan rahtikustannukset suurilla määrillä villoja. Sen takia suositaan lähituotantoa.
  
 ===== 4 Villan laatuun vaikuttavat tekijät ===== ===== 4 Villan laatuun vaikuttavat tekijät =====
  
-Villan ​laatuun ​vaikuttavat+__Villan ​laatuun ​vaikuttavat__
-  * Tapulien ​eli kuitukimppujen pituus +  * tapulien ​eli kuitukimppujen pituus 
-    * Kerittävän ​villan tulee olla minimissään viisi senttiä pitkää +    * kerittävän ​villan tulee olla minimissään viisi senttiä pitkää 
-    * Yli 10 senttiä pitkää villaa ei karstat Suomessa +    * yli 10 senttiä pitkää villaa ei karstat Suomessa 
-  * Tapulinmuodostus +  * tapulinmuodostus 
-  * Hienous ​eli kiharakaarien lukumäärä +  * hienous ​eli kiharakaarien lukumäärä 
-  * Kuidun ​läpimitta +  * kuidun ​läpimitta 
-  * Kiilto +  * kiilto 
-  * Villan ​tasaisuus +  * villan ​tasaisuus 
-  * Villan ​tiheys +  * villan ​tiheys 
-  * Eläimen ​villatuotos +  * eläimen ​villatuotos 
-  * Perimä +  * perimä 
-    * Heritabiliteetti ​kertoo ​perintötekijöiden aiheuttamista eroista eläinten tuloksista havaituista eroista +    * periytymisaste eli heritabiliteetti ​kertoo ​sen, kuinka paljon jonkin ominaisuuden esiintyminen laumassa johtuu ympäristöstä ja kuinka paljon yksilön biologisesta koostumuksesta 
-    * Korkea ​periytyvyysaste -> ympäristö vaikuttaa vähän eläinten välisiin eroihin +    * korkea ​periytyvyysaste -> ympäristö vaikuttaa vähän eläinten välisiin eroihin 
-    * Alla olevassa taulukossa on esitetty lampaiden ominaisuuksien periytyvyyttä+    * alla olevassa taulukossa on esitetty lampaiden ominaisuuksien periytyvyyttä
  
 {{ :​lammaswiki:​periytyvyysaste.png?​nolink |}} {{ :​lammaswiki:​periytyvyysaste.png?​nolink |}}
Rivi 82: Rivi 80:
 Jalostuksella voidaan vaikuttaa villan laatuun, koska villaominaisuudet periytyvät hyvin. Laatuun vaikuttavat myös ruokinta, koska puutteet tulevat ensimmäisenä ilmi villassa. Lisäksi kuivituksella sekä lampolan rakenteilla ja olosuhteilla pystytään vaikuttamaan laatuun. ​ Jalostuksella voidaan vaikuttaa villan laatuun, koska villaominaisuudet periytyvät hyvin. Laatuun vaikuttavat myös ruokinta, koska puutteet tulevat ensimmäisenä ilmi villassa. Lisäksi kuivituksella sekä lampolan rakenteilla ja olosuhteilla pystytään vaikuttamaan laatuun. ​
  
-Ruokinta+__Ruokinta__
-  * Karkearehut +  * karkearehut 
-    * Säilörehun ​tavoiteltava D-arvo on 680-720 g/kg ka eli 68-70 prosenttia kilosta kuiva-ainetta  +    * säilörehun ​tavoiteltava D-arvo on 680-720 g/kg ka eli 68-70 prosenttia kilosta kuiva-ainetta  
-    * Säilörehu ​voi värjätä villaa +    * säilörehu ​voi värjätä villaa 
-    * Timotein ​kypsä tähkä sotkee villan, koska se hajoaa karstauksessa sotkien sen kokonaan  +    * timotein ​kypsä tähkä sotkee villan, koska se hajoaa karstauksessa sotkien sen kokonaan  
-  * Väkirehut +  * väkirehut 
-    * Energia- ja valkuaistäydennykseksi tuotantovaiheen tarpeiden mukaisesti +    * energia- ja valkuaistäydennykseksi tuotantovaiheen tarpeiden mukaisesti 
-    * Vaihtoehtoina ​ovat: +    * vaihtoehtoina ​ovat: 
-      * Viljat, yleisimmin kaura ja ohra +      * viljat, yleisimmin kaura ja ohra 
-      * Palkokasvit ​tai rypsi +      * palkokasvit ​tai rypsi 
-      * Teollisesti ​valmistetut täysrehut, puolitiivisteet tai tiivisteet +      * teollisesti ​valmistetut täysrehut, puolitiivisteet tai tiivisteet 
-  * Kivennäiset ​ja vitamiinit +  * kivennäiset ​ja vitamiinit 
-    * Kalsium-fosfori -suhde tärkeä  +    * kalsium-fosfori -suhde tärkeä  
-    * Kupari +    * kupari 
-      * Alkuperäisroduilla ​puute voi näkyä kiillottomuutena +      * alkuperäisroduilla ​puute voi näkyä kiillottomuutena 
-      * Liharoduille ​ei liikaa, sillä liika kupari aiheuttaa kuparimyrkytyksen +      * liharoduille ​ei liikaa, sillä liika kupari aiheuttaa kuparimyrkytyksen 
-    * Puute aiheuttaa villan kasvun häiriintymistä ja kiillon katoamista +    * puute aiheuttaa villan kasvun häiriintymistä ja kiillon katoamista 
-  * Energian ​saanti turvattava karitsoilla  +  * energian ​saanti turvattava karitsoilla  
-  * Tiineen ​uuhen ruokinta tärkeä, jotta karitsat saavat kunnollisen villapeitteen +  * tiineen ​uuhen ruokinta tärkeä, jotta karitsat saavat kunnollisen villapeitteen 
-    * Sikiön ​karvapussit muodostuvat kahden kuukauden jälkeen +    * sikiön ​karvapussit muodostuvat kahden kuukauden jälkeen 
-  * Riittävä ​ja puhdas juomavesi ​+  * riittävä ​ja puhdas juomavesi ​
  
-Kuivitus ​ja kuivitusmenetelmät+__Kuivitus ​ja kuivitusmenetelmät__
-  * Säilörehua ​syötettäessä voi kuivituksen tarve olla suurempi kuin kuivaa heinää syötettäessä +  * säilörehua ​syötettäessä voi kuivituksen tarve olla suurempi kuin kuivaa heinää syötettäessä 
-  * Olki on yleisin kuivike +  * olki on yleisin kuivike 
-    * Ei sotke tai värjää +    * ei sotke tai värjää 
-    * Pienemmissä ​tiloissa voidaan levittää pienpaaleista käsin +    * pienemmissä ​tiloissa voidaan levittää pienpaaleista käsin 
-    * Suurissa ​tiloissa voidaan levittää pyöröpaalista +    * suurissa ​tiloissa voidaan levittää pyöröpaalista 
-    * Paalisilppuri ​kätevä+    * paalisilppuri ​kätevä
       * 10 – 15 sentin mittainen silppu ei jää villaan helposti kiinni       * 10 – 15 sentin mittainen silppu ei jää villaan helposti kiinni
-      * Silppua ​ei saa puhaltaa lampaiden päälle +      * silppua ​ei saa puhaltaa lampaiden päälle 
-  * Turve tai puru oljen alla +  * turve tai puru oljen alla 
-    * Pelkästään ​käytettynä sotkee ja värjää  +    * pelkästään ​käytettynä sotkee ja värjää  
-  * Myös ritilä- tai rakolattiapohja ovat mahdollisia +  * myös ritilä- tai rakolattiapohja ovat mahdollisia 
-    * Varmistettava ​etteivät sorkat jää kiinni lattian rakenteisiin +    * varmistettava ​etteivät sorkat jää kiinni lattian rakenteisiin 
-    * Ei sovellu karitsoille  +    * ei sovellu karitsoille  
-  * Ilmankosteus ​nousee, jos kuivitus ei ole riittävä ​+  * ilmankosteus ​nousee, jos kuivitus ei ole riittävä ​
  
-Laidun ​ja tarhat+__Laidun ​ja tarhat__
-  * Metsälaitumella ​puiden roskat voivat tarttua villaan+  * letsälaitumella ​puiden roskat voivat tarttua villaan
   * Luonnonlaitumilla voi olla takiaisia, mitkä tarttuvat villaan   * Luonnonlaitumilla voi olla takiaisia, mitkä tarttuvat villaan
-  * Hiekkaiset ​pohjat +  * hiekkaiset ​pohjat 
-    * Kerintä ​vaikeutuu, jos hiekkaa villassa +    * kerintä ​vaikeutuu, jos hiekkaa villassa 
-  * Pohjien ​tulisi olla kuivia ​+  * pohjien ​tulisi olla kuivia ​
  
  
-Lampolan olosuhteet+__Lampolan olosuhteet__
-  * Riittävä ​ilmanvaihto ja sopiva lämpötila +  * riittävä ​ilmanvaihto ja sopiva lämpötila 
-    * Kosteassa ​ja lämpimässä villa huovuttuu ja likaantuu +    * kosteassa ​ja lämpimässä villa huovuttuu ja likaantuu 
-  * Riittävä ​valaistus +  * riittävä ​valaistus 
-  * Ruokintapöydän ​tulee olla sellainen, etteivät lampaat pysty kiskomaan sieltä heinää niskaansa +  * ruokintapöydän ​tulee olla sellainen, etteivät lampaat pysty kiskomaan sieltä heinää niskaansa 
-    * Siinä ​ei saa olla lammasta hankaavia osia +    * siinä ​ei saa olla lammasta hankaavia osia 
-    * Riittävästi ​tilaa kaikille lampaille +    * riittävästi ​tilaa kaikille lampaille 
-  * Ruokinta ​mattoruokkijalla voi sotkea villan+  * ruokinta ​mattoruokkijalla voi sotkea villan
  
 Loimittamisella voidaan ehkäistä villan likaantumista etenkin suurissa lampoloissa,​ joissa ei ole aikaa harjata joka lampaasta mahdollisia irtoroskia pois. Erityisesti hyvävillaiset lampaat kannattaa suojata. Loimittamisella voidaan ehkäistä villan likaantumista etenkin suurissa lampoloissa,​ joissa ei ole aikaa harjata joka lampaasta mahdollisia irtoroskia pois. Erityisesti hyvävillaiset lampaat kannattaa suojata.
Rivi 153: Rivi 151:
 Hyvinvointikorvaukseen vaaditaan kerintä kahdesti vuodessa, mutta valtioneuvoston asetuksen lampaiden suojelemisesta 2010, 15§ mukaan lampaat on kerittävä vähintään kerran vuodessa. Kun keritään kahdesti vuodessa, kannattaa kerinnät ajoittaa kevääseen ennen karitsointia ja syksyyn ennen sisälle ottoa. Kokonaisvillatulos voi kasvaa jopa 10 prosenttia, kun keritään kahdesti vuodessa. Liharotuiset lampaat voidaan keritä kerran vuodessa, mutta suomenlammas sekä kainuunharmas tulevat keritä vähintään kaksi kertaa vuodessa. Hyvinvointikorvaukseen vaaditaan kerintä kahdesti vuodessa, mutta valtioneuvoston asetuksen lampaiden suojelemisesta 2010, 15§ mukaan lampaat on kerittävä vähintään kerran vuodessa. Kun keritään kahdesti vuodessa, kannattaa kerinnät ajoittaa kevääseen ennen karitsointia ja syksyyn ennen sisälle ottoa. Kokonaisvillatulos voi kasvaa jopa 10 prosenttia, kun keritään kahdesti vuodessa. Liharotuiset lampaat voidaan keritä kerran vuodessa, mutta suomenlammas sekä kainuunharmas tulevat keritä vähintään kaksi kertaa vuodessa.
  
-Keväällä:+__Keväällä__:
   * 4–6 viikkoa ennen laskettua karitsointia   * 4–6 viikkoa ennen laskettua karitsointia
-    * Istuntakerinnässä ​vähintään 6 viikkoa ennen +    * istuntakerinnässä ​vähintään 6 viikkoa ennen 
-  * Villa mahdollisimman puhdasta  +  * villa mahdollisimman puhdasta  
-  * Helpottaa ​karitsoiden imemistä  +  * helpottaa ​karitsoiden imemistä  
-  * Keritty ​uuhi syö paremmin +  * keritty ​uuhi syö paremmin 
-    * Karitsojen ​syntymäpainot nousevat +    * karitsojen ​syntymäpainot nousevat 
-    * Maidontuotantokyky ​nousee +    * maidontuotantokyky ​nousee 
-  * Kovilla ​pakkasilla kerintää tulee välttää +  * kovilla ​pakkasilla kerintää tulee välttää 
-    * Vaarana ​woolslip eli stressi, jolloin kortisolitaso nousee ja lammas alkaa tiputtamaan villaansa+    * vaarana ​woolslip eli stressi, jolloin kortisolitaso nousee ja lammas alkaa tiputtamaan villaansa
  
-Syksyllä+__Syksyllä__
-  * Syys-lokakuussa +  * syys-lokakuussa 
-    * Näin astutusta ja sisäruokintakautta miettien kerintä on sopivassa kohdassa +    * näin astutusta ja sisäruokintakautta miettien kerintä on sopivassa kohdassa 
-  * Uuhien ​syysvilla on laadukkaampaa +  * uuhien ​syysvilla on laadukkaampaa 
-    * Saa kasvaa pidempään +    * saa kasvaa pidempään 
-    * Tästä ​villasta pitäisi maksaa enemmän  +    * tästä ​villasta pitäisi maksaa enemmän  
-  * Lämpimässä ​lampolassa kerinnällä ei ole kiire +  * lämpimässä ​lampolassa kerinnällä ei ole kiire 
-  * Kylmässä ​lampolassa kerintä hyvä suorittaa hyvissä ajoin ennen ilmojen viilenemistä+  * kylmässä ​lampolassa kerintä hyvä suorittaa hyvissä ajoin ennen ilmojen viilenemistä
  
-Kerran vuodessa+__Kerran vuodessa__
-  * Villa pidempää +  * villa pidempää 
-  * Vanuttumisriski ​kasvaa +  * vanuttumisriski ​kasvaa 
-  * Laatu laskee  +  * laatu laskee  
-  * Osalla ​liharoduilla riittää kerintä kerran vuodessa +  * osalla ​liharoduilla riittää kerintä kerran vuodessa 
-    * Niiden ​villa ei vanutu +    * niiden ​villa ei vanutu 
-    * Esimerkiksi ​oxford down+    * esimerkiksi ​oxford down
  
-Karitsoiden ​kerintä: +__Karitsoiden ​kerintä:__ 
-  * Kerintä ​kiihdyttää karitsoiden kasvua selkeästi +  * kerintä ​kiihdyttää karitsoiden kasvua selkeästi 
-  * Ennen teurastusta  +  * ennen teurastusta  
-    * Näin pitkä villa ei tahraa lihaa +    * näin pitkä villa ei tahraa lihaa 
-    * Nylkeminen ​sujuu helpommin  +    * nylkeminen ​sujuu helpommin  
-  * Villa pehmeää ja hienoa +  * villa pehmeää ja hienoa 
-  * Vuotien ​muokkausta varten karitsoiden kerintä voidaan ajoittaa noin kaksi kuukautta ennen teurastusta+  * vuotien ​muokkausta varten karitsoiden kerintä voidaan ajoittaa noin kaksi kuukautta ennen teurastusta
  
 Lampaita on hyvä paastottaa ennen kerintää, koska täysi pötsi painaa keuhkoja istuma-asennossa ja näin ollen lampaan on hankala hengittää. Sopiva paastotusaika on yön yli. Tiineitä eläimiä voidaan paastottaa hieman pidempään. Lampaita on hyvä paastottaa ennen kerintää, koska täysi pötsi painaa keuhkoja istuma-asennossa ja näin ollen lampaan on hankala hengittää. Sopiva paastotusaika on yön yli. Tiineitä eläimiä voidaan paastottaa hieman pidempään.
Rivi 207: Rivi 205:
     * Toimivat kuin sakset ja niillä keritseminen on työlästä sekä hidasta.     * Toimivat kuin sakset ja niillä keritseminen on työlästä sekä hidasta.
  
-Keritsinkoneiden ​terien huoltoon ​kuuluu+__Keritsinkoneiden ​terien huoltoon ​kuuluu__
-  * Teroittaminen +  * teroittaminen 
-    * Tarvittaessa ​osaavalla teroittajalla +    * tarvittaessa ​osaavalla teroittajalla 
-  * Kerinnän ​aikana öljyäminen ohjeen mukaan +  * kerinnän ​aikana öljyäminen ohjeen mukaan 
-  * Teriä ​tulee varata mukaan tarpeeksi  +  * teriä ​tulee varata mukaan tarpeeksi  
-  * Terien ​puhdistaminen +  * terien ​puhdistaminen 
-    * Puutikulla +    * puutikulla 
-    * Karkealla ​harjalla, esimerkiksi juuresharjalla +    * karkealla ​harjalla, esimerkiksi juuresharjalla 
-    * Kun terät ovat lämpimät+    * kun terät ovat lämpimät
  
  
Rivi 221: Rivi 219:
  
 Kerintäpaikkaa valittaessa tulee huomioida seuraavat asiat: Kerintäpaikkaa valittaessa tulee huomioida seuraavat asiat:
-  * Lampaat ​saatava sinne helposti +  * lampaat ​saatava sinne helposti 
-  * Valaistus ​on hyvä +  * valaistus ​on hyvä 
-  * Ei saa olla vetoisa paikka +  * ei saa olla vetoisa paikka 
-  * Alustaksi ​käy puu- tai betonilattia +  * alustaksi ​käy puu- tai betonilattia 
-    * Myös esimerkiksi karkea kovalevy käy +    * myös esimerkiksi karkea kovalevy käy 
-      * Vähentää ​liukastumisvaaraa +      * vähentää ​liukastumisvaaraa 
-      * Kerintäkone ​ei tippuessaan rikkoudu niin helposti +      * kerintäkone ​ei tippuessaan rikkoudu niin helposti 
-  * Kuivikealusta ​ei käy +  * kuivikealusta ​ei käy 
-  * Siivoamisen ​tulee olla helppoa  +  * siivoamisen ​tulee olla helppoa  
-  * Koko minimissään 2*2 metriä+  * koko minimissään 2*2 metriä
  
 Kerintäpaikan siisteydestä tulee huolehtia tarkoin, sillä kerityt villat eivät saa sekoittua. Kerintäpaikka siivotaan ennen kerinnän aloittamista ja jokaisen kerityn lampaan jälkeen. ​ Kerintäpaikan siisteydestä tulee huolehtia tarkoin, sillä kerityt villat eivät saa sekoittua. Kerintäpaikka siivotaan ennen kerinnän aloittamista ja jokaisen kerityn lampaan jälkeen. ​
Rivi 289: Rivi 287:
 Jokaisen lampaan villat punnitaan ja lajitellaan ykkös- ja kakkosluokan villoihin sekä roskavilloihin. Roskavillat voidaan esimerkiksi kompostoida tai käyttää kasvualustana puutarhassa. Lampaat on myös voitu lajitella villan mukaan ennen kerintää. Silloin villoja ei ole lajiteltu kovin tarkasti. Tarkemmin villat voidaan lajitella pienissä katraissa ja näistä villoista voidaan teettää erikoistuotteita. Jokaiseen villapakkaukseen merkitään,​ minkälaista villaa ne sisältävät. Villat tulisi lähettää jatkojalostamoon mahdollisimman pian kerinnän jälkeen. Lammasta, joka on vastakeritty,​ ei saa pitää ulkona, jos se voi altistua siellä epäsuotuisille olosuhteille. ​ Jokaisen lampaan villat punnitaan ja lajitellaan ykkös- ja kakkosluokan villoihin sekä roskavilloihin. Roskavillat voidaan esimerkiksi kompostoida tai käyttää kasvualustana puutarhassa. Lampaat on myös voitu lajitella villan mukaan ennen kerintää. Silloin villoja ei ole lajiteltu kovin tarkasti. Tarkemmin villat voidaan lajitella pienissä katraissa ja näistä villoista voidaan teettää erikoistuotteita. Jokaiseen villapakkaukseen merkitään,​ minkälaista villaa ne sisältävät. Villat tulisi lähettää jatkojalostamoon mahdollisimman pian kerinnän jälkeen. Lammasta, joka on vastakeritty,​ ei saa pitää ulkona, jos se voi altistua siellä epäsuotuisille olosuhteille. ​
  
-Villojen säilyttäminen+__Villojen säilyttäminen__
-  * Kuivassa ​paikassa +  * kuivassa ​paikassa 
-  * Paperisissa ​säkeissä tai pahvilaatikoissa +  * paperisissa ​säkeissä tai pahvilaatikoissa 
-  * Suursäkki, mistä poistettu sisäsäkki +  * suursäkki, mistä poistettu sisäsäkki 
-  * Auringonvalolta ​suojattuna +  * auringonvalolta ​suojattuna 
-  * Pakkanen ​ei haittaa +  * pakkanen ​ei haittaa 
-  * Villafleecet ​voidaan säilyttää yksittäin pakattuna esimerkiksi voima- tai sanomalehteen käärittynä+  * villafleecet ​voidaan säilyttää yksittäin pakattuna esimerkiksi voima- tai sanomalehteen käärittynä
  
 Suuret villaerät voidaan paalata, jolloin saadaan enemmän villaa pienempään tilaan ja kuljettaminen helpottuu. Muutamia yhteiskäytössä olevia villapaalaimia löytyy. Alla villapaalain (kuva 3) Pirtin kehräämöllä. Paalain on vasemmassa reunassa ja oikealla paalatut villapaalit. Suuret villaerät voidaan paalata, jolloin saadaan enemmän villaa pienempään tilaan ja kuljettaminen helpottuu. Muutamia yhteiskäytössä olevia villapaalaimia löytyy. Alla villapaalain (kuva 3) Pirtin kehräämöllä. Paalain on vasemmassa reunassa ja oikealla paalatut villapaalit.
Rivi 322: Rivi 320:
 ===== Lähteet ===== ===== Lähteet =====
  
-AHLSKOG, Kaie 2018-12-11. Villan ominaisuudet – villan ominaisuuksien arvostelu ja arvosteluperusteet. Etelä-Suomi: ProAgria.+AHLSKOG, Kaie 2018-12-11. Villan ominaisuudet – villan ominaisuuksien arvostelu ja arvosteluperusteet ​[luen-to]Iisalmi: Lampurin Tupa: ProAgria ​Etelä-Suomi.
  
-AHOLAIDEN LAMMASTILA s.a. Gotlanninlampaat. [Viitattu2019-01-22.] Saatavissa: https://​aholaidantila.fi/​lammastilamme/​gotlanninlampaamme/​+AHOLAIDEN LAMMASTILA s.a. Gotlanninlampaat ​[verkkojulkaisu]. [Viitattu 2019-01-22.] Saatavissa: https://​aholaidantila.fi/​lammastilamme/​gotlanninlampaamme/​
  
-ALANCO, Milla 2014. Kuivitus vaikuttaa yllättävän moneen asiaan. [Viitattu2019-02-26.] ​Saatavissa: http://​lammasyhdistys.fi/​wp-content/​uploads/​2016/​03/​LammasVuohi__1_2014s.pdf+ALANCO, Milla 2014. Kuivitus vaikuttaa yllättävän moneen asiaan ​[verkkojulkaisu]. [Viitattu 2019-02-26.] ​Saa-tavissa: http://​lammasyhdistys.fi/​wp-content/​uploads/​2016/​03/​LammasVuohi__1_2014s.pdf
  
-ALLAS, Karen 2013. Villakäsityöt Itämeren saarilla. [Viitattu2019-01-23.] Saatavissa: https://​docplayer.fi/​1170970-Villakasityot-itameren-saarilla.html+ALLAS, Karen 2013. Villakäsityöt Itämeren saarilla ​[verkkojulkaisu]. [Viitattu 2019-01-23.] Saatavissa: https://​docplayer.fi/​1170970-Villakasityot-itameren-saarilla.html
  
-COUNTRYSIDE NETWORK 2018-03-19. A hand spinner’s primer using suffolk sheep wool. [Viitattu: ​2019-01-24.] Saatavissa: https://​countrysidenetwork.com/​daily/​lifestyle/​fiber-crafts/​hand-spinning-suffolk-sheep-wool/​+COUNTRYSIDE NETWORK 2018-03-19. A hand spinner’s primer using suffolk sheep wool [verkkojulkaisu]. [Vii-tattu ​2019-01-24.] Saatavissa: https://​countrysidenetwork.com/​daily/​lifestyle/​fiber-crafts/​hand-spinning-suffolk-sheep-wool/​
  
-FÖRENINGEN ÅLANDSFÅRET R.F. 2017. Ahvenanmaanlampaat – osa Ahvenanmaan kulttuuriperintöä. [Viitattu2019-01-23.] Saatavissa: http://​www.alandsfaret.ax/​kuvaus.html+FÖRENINGEN ÅLANDSFÅRET R.F. 2017. Ahvenanmaanlampaat – osa Ahvenanmaan kulttuuriperintöä ​[verkko-julkaisu]. [Viitattu 2019-01-23.] Saatavissa: http://​www.alandsfaret.ax/​kuvaus.html
  
-ELÄINTEN TERVEYS ETT RY s.a. Hyvä tapa toimia lammasketjussa. [Viitattu 2019-01-10.] ​Saatavissa: https://​www.ett.fi/​sites/​default/​files/​user_files/​terveydenhuolto/​Lammas-th/​Hyv%C3%A4%20tapa%20toimia%20lammasketjussa.pdf+ELÄINTEN TERVEYS ETT RY s.a. Hyvä tapa toimia lammasketjussa ​[verkkojulkaisu]. [Viitattu 2019-01-10.] ​Saa-tavissa: https://​www.ett.fi/​sites/​default/​files/​user_files/​terveydenhuolto/​Lammas-th/​Hyv%C3%A4%20tapa%20toimia%20lammasketjussa.pdf
  
 HASSINEN, Kirsti ja TOBIASSON, Jukka 2016. Omat lampaat. Helsinki: Tammi. HASSINEN, Kirsti ja TOBIASSON, Jukka 2016. Omat lampaat. Helsinki: Tammi.
  
-HILDEBRANDT,​ Bernd 2010-07-06 a. Istuntakerintä,​ jossa apuna teline, ettei keritsijän selkä rasitu [digikuva]. Pixabay ​[verkkojulkaisu]. Saatavissa: https://​pixabay.com/​fi/​photos/​lampaiden-keritseminen-lammas-villa-1105897/​+HILDEBRANDT,​ Bernd 2010-07-06 a. Istuntakerintä,​ jossa apuna teline, ettei keritsijän selkä rasitu [digikuva]. Pixabay. Saatavissa: https://​pixabay.com/​fi/​photos/​lampaiden-keritseminen-lammas-villa-1105897/​
  
-HILDEBRANDT,​ Bernd 2010-07-06 b. Lammas kylkiasennossa istuntakerinnässä [digikuva]. Pixabay ​[verkkojulkaisu]. Saatavissa: https://​pixabay.com/​fi/​photos/​lampaiden-keritseminen-lammas-villa-1105897/​+HILDEBRANDT,​ Bernd 2010-07-06 b. Lammas kylkiasennossa istuntakerinnässä [digikuva]. Pixabay. Saatavissa: https://​pixabay.com/​fi/​photos/​lampaiden-keritseminen-lammas-villa-1105897/​
  
-HINKULA, Emma 2018-01-16. Vaatekaapistasi voi löytyä yllättävä ympäristön saastuttaja – tekniset kerrastot ja fleece pahimpia mikromuovin lähteitä. Yle. [Viitattu2019-01-15.] Saatavissa: https://​yle.fi/​uutiset/​3-10015949+HINKULA, Emma 2018-01-16. Vaatekaapistasi voi löytyä yllättävä ympäristön saastuttaja – tekniset kerrastot ja fleece pahimpia mikromuovin lähteitä. Yle. [Viitattu 2019-01-15.] Saatavissa: https://​yle.fi/​uutiset/​3-10015949
  
-LAMMASYDISTYS s.a.  Villan kerintä ja lajittelu. [Viitattu2019-01-07.] Saatavissa: https://​lammasyhdistys.fi/​wp-content/​uploads/​2016/​03/​Hyva_Lammas_esitevilla_netti.pdf+LAMMASYDISTYS s.a.  Villan kerintä ja lajittelu ​[verkkojulkaisu]. [Viitattu 2019-01-07.] Saatavissa: https://​lammasyhdistys.fi/​wp-content/​uploads/​2016/​03/​Hyva_Lammas_esitevilla_netti.pdf
  
-LAMMASWIKI s.a. a. Lampaan kiinniotto ja kaataminen hoitotoimenpiteitä varten. [Viitattu 2019-01-10.] Saatavissa: http://​www.lammaswiki.fi/​doku.php?​id=lammaswiki:​lampaan_kaataminen+LAMMASWIKI s.a. a. Lampaan kiinniotto ja kaataminen hoitotoimenpiteitä varten ​[verkkojulkaisu]. [Viitattu 2019-01-10.] Saatavissa: http://​www.lammaswiki.fi/​doku.php?​id=lammaswiki:​lampaan_kaataminen
  
-LAMMASWIKI s.a. b. Lampaan keritseminen. [Viitattu2018-12-07.] Saatavissa: http://​www.lammaswiki.fi/​doku.php?​id=lammaswiki:​alkeita_aloittelevalle_lampurille#​lampaan_keritseminen+LAMMASWIKI s.a. b. Lampaan keritseminen ​[verkkojulkaisu]. [Viitattu 2018-12-07.] Saatavissa: http://​www.lammaswiki.fi/​doku.php?​id=lammaswiki:​alkeita_aloittelevalle_lampurille#​lampaan_keritseminen
  
-LAMMASWIKI s.a. c. Lampaanhoidon alkeita. [Viitattu 2019-01-25-] Saatavissa: http://​www.lammaswiki.fi/​doku.php?​id=lammaswiki:​alkeita_aloittelevalle_lampurille+LAMMASWIKI s.a. c. Lampaanhoidon alkeita ​[verkkojulkaisu]. [Viitattu 2019-01-25-] Saatavissa: http://​www.lammaswiki.fi/​doku.php?​id=lammaswiki:​alkeita_aloittelevalle_lampurille
  
-LAMMASWIKI s.a. d. Lampaan yleisimmät sairaudet ja tartuntataudit. [Viitattu2019-03-11.] Saatavissa: http://​www.lammaswiki.fi/​doku.php?​id=lammaswiki:​alkeita_aloittelevalle_lampurille#​lampaan_yleisimmaet_sairaudet_ja_tartuntataudit+LAMMASWIKI s.a. d. Lampaan yleisimmät sairaudet ja tartuntataudit ​[verkkojulkaisu]. [Viitattu 2019-03-11.] Saatavissa: http://​www.lammaswiki.fi/​doku.php?​id=lammaswiki:​alkeita_aloittelevalle_lampurille#​lampaan_yleisimmaet_sairaudet_ja_tartuntataudit
  
 PIRTIN KEHRÄÄMÖ s.a. Harmaa hyvä villa [valokuva.] Sijainti: Mikkeli: Pirtin kehräämö. PIRTIN KEHRÄÄMÖ s.a. Harmaa hyvä villa [valokuva.] Sijainti: Mikkeli: Pirtin kehräämö.
Rivi 364: Rivi 362:
 PIRTIN KEHRÄÄMÖ s.a. Liian roskainen kehruukelvoton villa [valokuva.] Sijainti: Mikkeli: Pirtin kehräämö. PIRTIN KEHRÄÄMÖ s.a. Liian roskainen kehruukelvoton villa [valokuva.] Sijainti: Mikkeli: Pirtin kehräämö.
  
-PUNTILA, Marja-Leena 2010-03-17. Villan anatomia, ominaisuudet,​ laatuun vaikuttavat tekijät ja arvostelu. [Viitattu 2018-12-07.] Saatavissa: http://​lammasyhdistys.fi/​wp-content/​uploads/​2016/​03/​villamoniste.pdf+PUNTILA, Marja-Leena 2010-03-17. Villan anatomia, ominaisuudet,​ laatuun vaikuttavat tekijät ja arvostelu ​[verkkojulkaisu]. [Viitattu 2018-12-07.] Saatavissa: http://​lammasyhdistys.fi/​wp-content/​uploads/​2016/​03/​villamoniste.pdf
  
-PUNOMO 2016-05. Eläinkuidut:​ Villa. [Viitattu2019-01-22.] Saatavissa: https://​punomo.fi/​kuluttaja-ja-materiaalitieto-2/​materiaalitieto/​tekstiilikuidut/​luonnonkuidut/​lampaanvilla/​+PUNOMO 2016-05. Eläinkuidut:​ Villa [verkkojulkaisu]. [Viitattu 2019-01-22.] Saatavissa: https://​punomo.fi/​kuluttaja-ja-materiaalitieto-2/​materiaalitieto/​tekstiilikuidut/​luonnonkuidut/​lampaanvilla/​
  
-RAJA-KARJALAN OXFORD DOWN 2015. Oxford Down lammasrotu. [Viitattu2019-01-22.] ​Saatavissa: http://​www.sirolantila.com/​fi/​jalostuslampola/​oxford-down-lammasrotu/​+RAJA-KARJALAN OXFORD DOWN 2015. Oxford Down lammasrotu ​[verkkojulkaisu]. [Viitattu 2019-01-22.] ​Saata-vissa: http://​www.sirolantila.com/​fi/​jalostuslampola/​oxford-down-lammasrotu/​
  
-RYGJA-LAMPAAT s.a. a. Historiaa. [Viitattu2019-01-22.] Saatavissa: http://​www.rygja.fi/​historiaa/​+RYGJA-LAMPAAT s.a. a. Historiaa ​[verkkojulkaisu]. [Viitattu 2019-01-22.] Saatavissa: http://​www.rygja.fi/​historiaa/​
  
-RYGJA-LAMPAAT s.a. b. Villa ja taljat. [Viitattu2019-01-22.] Saatavissa: http://​www.rygja.fi/​edut/​villajatalja/​+RYGJA-LAMPAAT s.a. b. Villa ja taljat ​[verkkojulkaisu]. [Viitattu 2019-01-22.] Saatavissa: http://​www.rygja.fi/​edut/​villajatalja/​
  
-SAARI, Risto 2019. Valmisteluohjeita kerinnälle. [Viitattu2019-01-09.] Saatavissa: http://​www.rstoimi.fi/​valmisteluohjeita-kerinnalle/​+SAARI, Risto 2019. Valmisteluohjeita kerinnälle ​[verkkojulkaisu]. [Viitattu 2019-01-09.] Saatavissa: http://​www.rstoimi.fi/​valmisteluohjeita-kerinnalle/​
  
 SIKANEN, Irene 2019-01-29. Villapaalain [digikuva.] Sijainti: Kotitietokone. SIKANEN, Irene 2019-01-29. Villapaalain [digikuva.] Sijainti: Kotitietokone.
Rivi 380: Rivi 378:
 SIKANEN, Irene 2019-01-10. Esimerkki kerintäpaikasta [kuvio.] Sijainti: Kotitietokone. SIKANEN, Irene 2019-01-10. Esimerkki kerintäpaikasta [kuvio.] Sijainti: Kotitietokone.
  
-SUOMEN LAMMASYHDITYS RY s.a. a. Suomenlammas (Finnsheep). [Viitattu2019-01-23.] ​Saatavissa: https://​lammasyhdistys.fi/​jalostus/​rodut/​suomenlammas/​+SUOMEN LAMMASYHDITYS RY s.a. a. Suomenlammas (Finnsheep) ​[verkkojulkaisu]. [Viitattu 2019-01-23.] ​Saa-tavissa: https://​lammasyhdistys.fi/​jalostus/​rodut/​suomenlammas/​
  
-SUOMEN LAMMASYHDISTYS RY s.a. b. Kainuunharmas. [Viitattu2019-01-23.] Saatavissa: https://​lammasyhdistys.fi/​jalostus/​rodut/​kainuunharmas/​+SUOMEN LAMMASYHDISTYS RY s.a. b. Kainuunharmas ​[verkkojulkaisu]. [Viitattu 2019-01-23.] Saatavissa: https://​lammasyhdistys.fi/​jalostus/​rodut/​kainuunharmas/​
  
-SUOMEN LAMMASYHDISTYS RY s.a. c. Texel. [Viitattu2019-01-23.] Saatavissa: https://​lammasyhdistys.fi/​jalostus/​rodut/​texel/​+SUOMEN LAMMASYHDISTYS RY s.a. c. Texel [verkkojulkaisu]. [Viitattu 2019-01-23.] Saatavissa: https://​lammasyhdistys.fi/​jalostus/​rodut/​texel/​
  
-SUOMEN LAMMASYHDISTYS RY s.a. d. Dorset. [Viitattu2019-01-23.] Saatavissa: https://​lammasyhdistys.fi/​jalostus/​rodut/​dorset/​+SUOMEN LAMMASYHDISTYS RY s.a. d. Dorset ​[verkkojulkaisu]. [Viitattu 2019-01-23.] Saatavissa: https://​lammasyhdistys.fi/​jalostus/​rodut/​dorset/​
  
-SUOMEN LAMMASYHDISTYS RY s.a. e. Rygja. [Viitattu2019-01-24.] Saatavissa: https://​lammasyhdistys.fi/​jalostus/​rodut/​rygja/​+SUOMEN LAMMASYHDISTYS RY s.a. e. Rygja [verkkojulkaisu]. [Viitattu 2019-01-24.] Saatavissa: https://​lammasyhdistys.fi/​jalostus/​rodut/​rygja/​
  
-SUURSAVON LAMPURIT RY s.a. Lammasrodut [Viitattu2019-01-22.] Saatavissa: http://​www.suursavonlampurit.fi/​wp/​lammasrodut/​+SUURSAVON LAMPURIT RY s.a. Lammasrodut ​[verkkojulkaisu]. ​[Viitattu 2019-01-22.] Saatavissa: http://​www.suursavonlampurit.fi/​wp/​lammasrodut/​
  
-VIHREÄT VAATTEET 2009-12-20. Ekologinen villa. [Viitattu2019-02-25.] Saatavissa: https://​www.vihreatvaatteet.com/​ekologinen-villa/​+VIHREÄT VAATTEET 2009-12-20. Ekologinen villa [verkkojulkaisu]. [Viitattu 2019-02-25.] Saatavissa: https://​www.vihreatvaatteet.com/​ekologinen-villa/​
  
-VIRTUAALIKYLÄ s.a. a. Kerintäasennot. [Viitattu2019-01-03.] Saatavissa: http://​www.virtuaali.info/​module/​index.php?​oa_id=4&​pid=14&​sivu_id=42+VIRTUAALIKYLÄ s.a. a. Kerintäasennot ​[verkkojulkaisu]. [Viitattu 2019-01-03.] Saatavissa: http://​www.virtuaali.info/​module/​index.php?​oa_id=4&​pid=14&​sivu_id=42
  
-VIRTUAALIKYLÄ s.a. b. Kerintä. [Viitattu2019-01-03-] Saatavissa: http://​www.virtuaali.info/​module/​index.php?​oa_id=4&​pid=14+VIRTUAALIKYLÄ s.a. b. Kerintä ​[verkkojulkaisu]. [Viitattu 2019-01-03-] Saatavissa: http://​www.virtuaali.info/​module/​index.php?​oa_id=4&​pid=14
  
-VIRTUAALIKYLÄ s.a. c. Lampaiden rehut. [Viitattu2019-01-07.] Saatavissa: http://​www.virtuaali.info/​module/​index.php?​oa_id=4&​pid=13&​sivu_id=45+VIRTUAALIKYLÄ s.a. c. Lampaiden rehut [verkkojulkaisu]. [Viitattu 2019-01-07.] Saatavissa: http://​www.virtuaali.info/​module/​index.php?​oa_id=4&​pid=13&​sivu_id=45
  
-VIRTUAALIKYLÄ s.a. d. Kuivitus ja tuotanto-olosuhteiden seuranta. [Viitattu2019-01-07.] ​Saatavissa: http://​www.virtuaali.info/​module/​index.php?​oa_id=4&​pid=12&​sivu_id=39+VIRTUAALIKYLÄ s.a. d. Kuivitus ja tuotanto-olosuhteiden seuranta ​[verkkojulkaisu]. [Viitattu 2019-01-07.] ​Saa-tavissa: http://​www.virtuaali.info/​module/​index.php?​oa_id=4&​pid=12&​sivu_id=39
  

Hyödyllisiä linkkejä
Päivittäjän opas
Lataa itsellesi päivittäjän ohjekirja oheisesta linkistä. Klikkaa linkin päällä hiiren oikeaa ja valitse 'Tallenna nimellä'.